Letošní léto mi uteklo jako voda! Máte taky ten pocit? Na rozloučenou a pro potěchu v sychravějších dnech jsem si stihla vyrobit aspoň jedno mýdlo s esencí té pravé letní nálady – s pořádně rudými vlčími máky ♥
Za dobu, co mýdla vyrábím, jsem ušla dlouhou cestu. Od napodobování všech možných designových technik přes přidávání nejrůznějších a nejnesmyslnějších přísad. V posledních letech se snažím zdolat tu zatím největší výzvu – vyrobit použitelné a příjemné lokální mýdlo. Pokusů mám za sebou nespočet, za úspěch se dá ale považovat jen hrstka z nich. Vlčí máky patří mezi ně. A jedním z důvodů je i to, že jsem pro tentokrát vzala na milost živočišné tuky. Bez nich je zkrátka výroba lokálních mýdel mnohem složitější a výsledek nebývá ani zdaleka tak dobrý.
Sádlo, které najdete v receptuře, jsem záměrně vybrala v bio kvalitě a z chovu, který osobně dobře znám. Určitě jste někdy narazili na hlasy, podle nichž je bio surovin do mýdla škoda. Ano, z jistého úhlu pohledu se to tak může jevit, já jsem ovšem v tomto případě sledovala ještě trochu jinou linku. Bio certifikát je pro mě nejenom zárukou kvality dané suroviny, ale v případě živočišných produktů také zárukou toho, že zvíře mělo tak nějak slušný život, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, přirozenou stravu a vůbec s ním bylo zacházeno diametrálně odlišně než v obrovském anonymním velkochovu. Tak aspoň to si hlídám, když už se bez živočišného tuku v mýdle dokážu obejít jen těžko.
Co bývá nejslabším místem mých lokálních mýdel, je pěnivost. Kokosový olej i jeho alternativy jsou v tomto případě z pochopitelných důvodů mimo hru a žádný lokální tuk, který by zajistil stejně kvalitní pěnu, k dispozici není. Jak si tedy u lokálních mýdel poradit, pokud nejste ochotni na pěnu úplně rezignovat? Možností je celkem dost. Kombinaci několika z nich v sobě snoubí právě tohle vlčímakové mýdlo a o dalších si budeme povídat na plánovaném podzimním workshopu – podrobnosti už brzy 🙂
Vlčí máky představují mýdlo složením jednoduché, velmi jemné s hebkou pěnou. Nebála bych se ho nabídnout k vyzkoušení ani ekzematikům, dětem nebo citlivým osobám (pozor na individuální snášenlivost jednotlivých složek). Zároveň jde ale o mýdlo celkem měkké a ne moc odolné vůči rozmáčení. Vyžaduje perfektní skladovací podmínky, aby nezačalo předčasně žluknout. Pokud by vám takové vlastnosti nevyhovovaly, bude potřeba upravit si recept podle svých představ a požadavků. Vzhledem ke složení mastných kyselin tento recept spíš nedoporučuju začátečníkům.
Vlčí máky – lokální mýdlo
|
V jakých mýdlech si vzpomínku na léto schováváte vy?
Mýdlu zdar!
♥
Termíny podzimních kurzů a speciálních workshopů najdeš už brzy pod záložkou Kurzy • Mýdla. Těším se na viděnou v kurzovně brněnského Friendly Place!