ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

Tyhle čokoládové pralinky jsem musela dělat na dvakrát. Poprvé jich bylo míň, než jsem zamýšlela, a tak se žádná nedožila focení v prezentovatelném stavu. Jsou vážně výborné a – jak je mým zvykem snad u všeho – velmi jednoduché. Mají nadýchanou konzistenci a přímo se rozplývají na jazyku. Co jim dodává fakt výjimečnou chuť, je sonnentorské koření. Nejsem moc dobrá kuchařka ani cukrářka a namíchat si vlastní kořenící směs je pro mě nesplnitelný úkol. Tak jsem ráda, že to někdo dělá za mě a já se pak můžu chlubit cizím peřím 🙂

 

 

Všechny tři recepty, co tu dneska najdeš, jsou velmi variabilní co do surovin, tak i do jejich dávkování. Dej tam zkrátka to, co máte rádi, v takovém množství, jaké máte rádi. Jediná podmínka – aby hmota zůstala pěkně vlhká, držela pohromadě a nerozpadala se. Základ všech srdíček tvoří různá ořechová másla. Dají se koupit už hotová, ale můžeš je snadno a mnohem levněji vyrobit i doma. Jak?

 

 

Libovolné ořechy propláchni od špíny a prachu a nasyp do dostatečně velké sklenice. Přilij dvakrát tolik teplé vody, než kolik máš ořechů. K měkkým ořechům (kešu, vlašské, pekanové) přidej na jeden hrnek suchých ořechů 1 lžičku mořské soli. U tvrdých ořechů (mandle, lískové, makadamové) je potřeba sůl navýšit na 1,5 lžičky. Ořechy nech namočené 12-18 hodin. Potom je pořádně propláchni, aby nezůstaly slané. Můžeš je nechat dalších 12-18 hodin klíčit anebo už je rovnou rozmixovat s troškou vody až na máslovou konzistenci. Anebo je i jen tak sníst 🙂

 

 

 

Nejmilejší čokoládová srdíčka

100g kešu másla

50g kokosového másla

2 lžíce nepraženého kakaového prášku

tonka boby (Sonnentor)

bio směs květů a koření Všechno nejmilejší (Sonnentor)

lyofilizované ovoce – třeba jahody, maliny nebo borůvky

 

 

Zázvorová srdíčka s vůní orientu

100g mandlového másla

50g kokosového másla

2 lžíce kokosového oleje

2 lžíce nepraženého kakaového prášku

tonka boby (Sonnentor)

kandovaný zázvor (Sonnentor)

bio kořenící směs Aladinovo koření do kávy (Sonnentor)

 

 

Kávová srdíčka s rumem

150g rozpuštěného kakaového másla

50g mandlového másla

3 lžíce kokosového oleje

3 lžíce nepraženého kakaového prášku

1 lžíce rumu

kakaové boby

tonka boby (Sonnentor)

jemně namletá káva Vídeňské pokušení (Sonnentor)

bio směs květů a koření Chai Polibek orientu (Sonnentor)

 

 

Postup je pořád stejný. Ořechová másla a kokosový olej dej do mixéru a umixuj do hladka. Přisyp kakaový prášek a případně přilij rum. Podle chuti (a receptu) přidej ostatní ingredience – kořenící směsi, na kousky nakrájený zázvor, mletou kávu, lyofilizované ovoce a najemno nastrouhané kakaové nebo tonka boby. Tím vším můžeš srdíčka nakonec ozdobit i shora. Všechno pořádně promíchej, nalij do formiček a nechej ztuhnout v mrazáku. Srdíčka opatrně vymáčkni z formy a můžeš mlsat. Když je necháš trochu povolit, budou mít výraznější chuť. Pokud budeš mít co skladovat, zvol lednici pro krátkodobé uložení a mrazák pro delší skladování. 

 

Dobrou chuť a krásného Valentýna!


 

Na základě mnoha dotazů, které mi přišly k předvánočnímu kosmetickému receptu, jsem tentokrát přímo do receptu přidala prolinky na e-shop Sonnentoru. Tak snadno a rychle najdeš navlas stejné suroviny, jaké jsem použila já a jaké můžu jenom doporučit. Ale pozor – dávkuj lehkou rukou. Čerstvé bio koření má vážně sílu!

Všem ze Sonnentoru děkuju za skvělé ingredience a mrzí mě, že vám nemůžu poslat taky ochutnávku 🙂 


Související příspěvky

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

Protože mýdlo se hodí nejenom k očistě těla, napadlo mě vytvořit takovou malou sérii tipů, jak využít domácí mýdla taky při údržbě domácnosti. To, že jde o varianty mnohem ekologičtější a levnější, než jsou běžně dostupné drogistické přípravky, není třeba zmiňovat. Výrobu navíc zvládne každý, […]

ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

Připravovala jsem nedávno svůj první mýdlařský workshop. Měl proběhnout v rámci Zero Waste měsíce. Zdálo se mi to samozřejmý. Vyrábět doma vlastní tuhá mýdla je přece mnohem šetrnější přístup, než neustále kupovat tekutá mýdla s podivným složením, navíc v plastových lahvích anebo tuhá mýdla se […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *