3 ZPŮSOBY, JAK DO MÝDLA PŘIDAT MLÉKO

3 ZPŮSOBY, JAK DO MÝDLA PŘIDAT MLÉKO

Neuplyne den, abych nedostala aspoň jednu zprávu s otázkou, jak do mýdla přidat mléko anebo nějakou jinou mléčnou složku. Mléčná mýdla zažívají boom a není divu – jsou hebká, jemná a velice dobře snášená i suchou a citlivou pokožkou. Přidat libovolnou mléčnou složku do mýdla není žádná věda, na druhou stranu je ale přece jenom potřeba znát aspoň základní principy. A tak vám dneska představím 3 způsoby (a jeden v závorce), jak si poradit s výrobou mléčného mýdla. Ošizen nebude nikdo – je totiž možné používat jak tradiční živočišné mléko, tak i mléka rostlinná. Každé sice udělá trochu jinou parádu, ale mýdlo pozvednou na jinou úroveň všechna.

A ještě poznámka hned ze začátku. Píšu pro zjednodušení o mléce, ale popsané postupy budou fungovat i se smetanou, syrovátkou, podmáslím nebo jogurtem. Jen si v případě surovin, které obsahují vyšší množství tuku (hlavně vysokoprocentní smetana a podmáslí), pohlídejte, aby se vám nezvýšilo přetučnění tak, že mýdlo zůstane až příliš měkké. Anebo tomu přizpůsobte recept :-).

 

Co se při výrobě mléčných mýdel děje?

Vlivem reakce dochází k rozkladu mléčných bílkovin na aminokyseliny. Ty jsou pro pokožku lépe vstřebatelné, pomáhají s její hydratací a regenerací. Tato proměna s sebou ale zároveň nese specifický zápach. Ovšem žádné strachy – mýdla časem vyvanou.

Mléčné cukry urychlují saponifikaci a díky vysokým teplotám, které výrobu provázejí, karamelizují – barví tak mýdlo do různých odstínů hnědé. (Co dělat, když toužíte po mýdle co nejsvětlejším, se hned dozvíte.) Kromě toho přispívají k vyšší pěnivosti mýdla a stabilnější pěně.

Mléko a další mléčné výrobky obsahují mnohé vitamíny, které dokážou být prospěšné i lidské pokožce. Ty z nich, co jsou citlivé na teplo a zásadité prostředí, v mýdle ale bohužel nepřežijí.

V případě, že přidáváte jogurt, podaří se vám mýdlo přirozeně obohatit o laktát (výsledek reakce louhu s kyselinou mléčnou, běžně v jogurtu obsaženou). Laktát funguje jako hydratační složka a vytváří hustou krémovou pěnu. Zároveň umí mýdlo vytvrdit, a to se pak dobře vyklápí i z velkých silikonových forem.

 

 

Zamraž to

Často doporučovaným a asi nejznámnějším způsobem, jak do mýdla zapracovat mléko, je zmrazit ho. Jde zároveň o jedinou bezpečnou cestu, jak nahradit mlékem veškeré množství vody. Volí ji obvykle lidé, kteří chtějí, aby mýdlo zůstalo co nejsvětlejší. Proto pracují při nízkých teplotách (pozor na falešnou stopu) a zabraňují gelové fázi. Kromě toho si hlídají použití dalších cukrů nebo jiných složek urychlujících reakci. A logicky se musí vyvarovat složek, které naopak vyžadují vyšší teploty (např. včelí vosk).

Postup je jednoduchý. Rozmyslíte si, kolik procent vody v receptu chcete nahradit mlékem – buď všechnu nebo nějakou část. Toto množství mléka odvážíte, nalijete do tvořítek na led a dáte do mrazáku. Hydroxid sodný potom postupně sypete přímo na zmrzlé kostky (případně doplněné chybějící vodou). Nádobu můžete ještě chladit ve dřezu se studenou vodou, záleží na vás. Vlivem tepla, které při reakci vzniká, ledové kostky při vytrvalém míchání povolí a vznikne tekutý roztok, se kterým pak už dál pracujete jako obvykle. Trvá to trochu déle než normálně a taky to trochu víc než normálně páchne. Buďte ale pečliví a pracujte pomalu. Přisypávejte hydroxid po částech a vždy jej pořádně rozmíchejte. Louh potom do olejů lijte raději přes sítko, abyste měli jistotu, že se vám do mýdla nedostane žádná nerozpuštěná kulička hydroxidu.

Louh zůstane v tomto případě poměrně chladný, tak okolo 30°C. Při jeho mísení s oleji si proto dejte výjimečně záležet, abyste do formy nalívali opravdu stabilní a domíchanou hmotu. V případě, že vám jde o zachování co nejsvětlejší barvy mýdla, potřebujete také zabránit gelové fázi. Většinou stačí mýdlo nebalit do deky nebo jinak nezahřívat, můžete jej ale i hned po nalití do formy uložit na 24h do lednice.

Recept, ve kterém jsem veškerou vodu nahradila mraženým podmáslím, je na jemné (nejenom) dětské mýdlo.

 

Přilej to

Nejjednodušší (a proto mnou nejoblíbenější) možnost, jak přidat do mýdla mléko, je prostě ho tam nalít :-). Není potřeba nic mrazit ani předem připravovat, zároveň ale musíte počítat s karamelovým až hnědým zabarvením mýdla. Pokud chcete, aby mýdlo prošlo gelem, pohlídejte si riziko přehřátí ve formě. A jak to funguje? Mlékem se nahrazuje část vody, kterou používáme k přípravě louhu. Vody můžeme ve prospěch mléka ubrat libovolné množství, nejvíce ale tak, aby nám zbylo dost na přípravu maximálně 50% roztoku. To znamená, potřebujeme si nechat tolik vody, aby její poměr s hydroxidem byl nejméně 1,1:1. Pokud bychom vody ubrali víc, hydroxid se už nebude mít v čem rozpustit.

 

Názorný příklad pro lepší představu.

 

 

Tento recept nám předepisuje použít 134g hydroxidu sodného při přetučnění 8% a poměru vody a hydroxidu 2:1. Pro jeho rozpuštění si tedy necháme minimálně 147g vody (abychom dodrželi minimální poměr vody a hydroxidu 1,1:1). Zbývajících 121g (původní množství vody 268g minus 147g, které jsme použili pro přípravu louhu) vody můžeme nahradit mlékem. To přidáváme přímo do teplých olejů před nalitím louhu. 

 

Nasyp to

Třetí metoda spočívá v použití mléka sušeného. Přistupuju k ní, když mám málo času a přidávám do mýdla ještě další speciality a nechci si už víc komplikovat život. Takovým příkladem pro mě byl třeba mýdlový šampon s marockým jílem pro jemné a rychle se mastící vlasy. Sušeného mléka se obecně doporučuje dávat 1-2% z váhy olejů, jiné zdroje zase uvádějí 10-15% z hmotnosti vody. Osobně si myslím, že zde můžete experimentovat a hledat takový poměr, který vám bude nejvíc vyhovovat. Sušené mléko se přidává přímo do teplých olejů a jako každý prášek je potřeba jej pořádně zapracovat a promíchat. 

 

 

Metoda v závorce (doma to nezkoušejte)

Poslední způsob, jak přidat do mýdla mléčné složky, je celkem riskantní a v mně známých mydlářských kruzích spíš nedoporučovaný. Narazila jsem na něj ale opakovaně v zahraničních zdrojích, a tak ho pro úplnost přidávám i sem. Riziko nakonec můžete zhodnotit sami.

Mléko se naředí destilovanou vodou ve stejném poměru, jako když přidáváte mléčné složky do olejů. (To znamená maximálně půl na půl.) A do tohoto mléka naředěného vodou rovnou sypete hydroxid. Je víc než vhodné mít k tomu nerezovou dostatečně vysokou nádobu a při přípravě roztoku ji chladit ve dřezu s ledovou vodou. Reakce je totiž opravdu bouřlivá, navíc s nejistým výsledkem.

Zkoušela jsem tento postup s různě naředěnou tekutinou. Začínala jsem s 10% mléka ve vodě a postupně po 10% přidávala až do 50% mléka na 50% vody. Přestože jsem měla nádobu se slabým dnem a chladila ji ve dřezu, louh se mi od 40% mléka výš nepovedlo připravit. Neuvěřitelně to smrdělo a zdálo se mi, že se mléko vlivem přítomnosti mléčných cukrů při reakci spálilo. Použít ho do mýdla jsem neměla odvahu. Na to, jak malé množství mléka tímto postupem do mýdla můžete dostat, se mi tedy tato metoda zdá zbytečně nespolehlivá a vzhledem k průběhu reakce vyloženě nebezpečná.

Pokud chcete přidávat mléko do louhu, osvědčená a bezpečnější je tato varianta. Připravíte si 50% roztok hydroxidu sodného a necháte jej zchladnout na asi 25°C. Potom přilijete vychlazené mléko – množství se odvíjí od toho, kolik tekutin chcete/potřebujete mít v receptuře (obvykle se doplňuje do poměru 2:1).

 

Ať už vyrábíte mléčná mýdla jakýmkoliv způsobem, vždy je dobré mít na paměti 3 hlavní věci, na které si dát pozor – mléčný cukr, falešná stopa a přetučnění. Podrobnosti jsem sepsala  kdysi v tomto článku

Další časté dotazy se vztahují k výrobě mýdel solných, těm se tedy budeme věnovat zase příště. A pokud solná mýdla neznáte, můžete si v mezičase přečíst něco o tom, proč byste je vůbec měli chtít na svou mýdlenku. 

 

 

Jak přidáváte mléko nebo jiné mléčné složky do mýdla vy?

Potřebujete s něčím pomoct nebo vám něco není jasné? Ptejte se ochotných a zkušených mydlářek v naší fb skupině 🙂

 



Komentáře

  • Milá Míšo, moc děkuji, že se s námi dělíte o postupy a zkušenosti. Mýdlo s mléčnou složkou mě vždy lákalo, ale měla jsem obavy, přece jenom jsem začátečník. Vaše rady mě nakoply:) A už teď se těším na příště…na solná 😉
    Veronika

Napsat komentář: Prostě Mejdlo Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *