ZÁKLADNÍ MÝDLO SNADNO A RYCHLE

ZÁKLADNÍ MÝDLO SNADNO A RYCHLE

„Hele, já tomu nechci rozumět, já chci prostě mít vlastní mejdlo. Žádný speciální postupy, šup šup a mydlit.“ Říkáte mi někteří. A já se vás snažím přesvědčit, že tomu rozumět chcete, že je to zajímavý a napínavý a že je nezbytně nutný všechno do detailu prozkoumat a potom aplikovat a experimentovat…No. Někoho ukecám a ten už mýdlařit nikdy nepřestane. Někoho neukecám a tomu teda aspoň konečně nabízím velmi snadný recept na jednoduché mýdlo pro celou nenáročnou rodinu, která od mýdla očekává především to, že se jím umyje. Takže co a jak jasně, stručně, výstižně.

Recept počítá se zmýdelněním 1kg tuků. Rýžový olej můžete nahrazovat dle libosti jakýmkoliv jiným měkkým tukem, čímž snadno vytvoříte nekonečné množství dalších receptů a mýdel s trochu jinými vlastnostmi. Ale fakt jenom trochu, protože obsah rýžového oleje v receptu tvoří pouhých 10% z celkové váhy olejů. Při jakékoliv úpravě složení si nezapomeňte přepočítat množství vody a NaOH. 

 

Suroviny

400g olivového oleje

300g kokosového oleje

200g bambuckého másla

100g rýžového oleje

 

279g vody

139g NaOH

 

přetučnění 6%

koncentrace louhu 33%

 

 

1. Připravte si pracovní místo, všechny potřebné pomůcky, suroviny a nádobí a nasaďte si ochranné rukavice. Případně taky roušku, ochranné brýle – co obvykle používáte.

2. Do dvou samostatných nádob si postupně odvažte vodu a hydroxid sodný.

3. NaOH opatrně a soustředěně vsypte do vody a pořádně ho rozmíchejte. Výpary nevdechujte. Otevřete okno a místnost na chvíli opusťte. Kontrolujte teplotu roztoku.

4. Odvažte a nechte v hrnci ze dvou třetin rozpustit kokosový olej a bambucké máslo. Jakmile budou tuhé tuky úplně tekuté, přilijte k nim olivový a rýžový olej. 

5. Ve chvíli, kdy se teplota louhu i rozpuštěných tuků pohybuje okolo 37 °C, vlijte louh do hrnce s olejovým základem. 

6. Mixujte ponorným mixérem až do konzistence hustého pudinku. Pokud byste mýdlo přece jen rádi vylepšili a dodali mu nějakou tu libou vůni prostřednictvím esenciálních olejů, mixujte jen tak dlouho, dokud se olejová složka na povrchu nepřestane oddělovat. Přidejte esenciální oleje a mixérem poctivě zapracujte do mýdlové hmoty. 

7. Nalijte mýdlovou hmotu do formy, shora přiklopte a zabalte do deky. Nechte odpočívat zhruba 24h. 

8. Mýdlový kvádr vyjměte z formy a rozkrájejte na jednotlivé kostky. 

9. Nechte zrát na vhodném místě s přístupem čerstvého vzduchu aspoň 2 týdny. Potom můžete ověřit, zda se pH mýdla už pohybuje mezi 7 a 9. V případě, že je tomu tak, můžete začít mydlit.

 

Neuvěřitelně jednoduché, že? Domácí mýdlo může mít fakt každý. Ale když rozumí tomu, co dělá, je to vážně lepší. Je to zajímavý a napínavý a můžete experimentovat a…No dobře. Však tomu stejně propadnete i vy, kteří zatím tvrdíte, že chcete jenom obyčejné mýdlo snadno a rychle. Já to znám :-). 

 

 

Jaký základní recept s oblibou používáte vy, kteří jste už mydlářskému řemeslu dávno propadli? Máte nějaký vychytaný poměr mýdel pro co nejširší použití?


Související příspěvky

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÝDLO S MEDEM A VANILKOU

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÝDLO S MEDEM A VANILKOU

Blíží se advent a já se těším na Vánoce. Abych to líp zvládala, často a dlouho se válím ve vaně a čtu si. Harryho Pottera samozřejmě, protože to je to pravé vánoční čtení. No a nakonec se taky umeju, že jo. Luxusním lískooříškovým mýdlem s […]

JAK VYBRAT TO SPRÁVNÉ MÝDLO

JAK VYBRAT TO SPRÁVNÉ MÝDLO

Není to někdy úplná sranda. Zvlášť pokud má vaše pokožka nějaké ty speciální požadavky a vrtochy. Protože mýdel je k dostání hodně a vyrobit se dá skoro cokoliv, může mít každý z vás doma na mýdlence přesně takové mýdlo, které vám bude vyhovovat bez jediného […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *