PIVNÍ MÝDLO

PIVNÍ MÝDLO

Nikdy bych tomu nevěřila, ale víte, co je fakt pecka na vysušenou kůži? Pivo. Nejsem si teda jistá, jestli funguje i vnitřní použití, vnější aplikace v podobě mýdla u mě ovšem momentálně nemá konkurenci.

 

Přidat pivo do mýdla není úplně jen tak. Nic ale není nemožné, pokud víte, na co si dát pozor.

Alkohol. Při výrobě mýdla metodou za studena doporučuju se alkoholu zbavit. Způsobuje totiž tak rychlou reakci, že se hmota místo zmýdelnění obvykle spíš okamžitě srazí.

Oxid uhličitý. V laboratoři z něj při reakci s hydroxidem sodným vzniká buď jedlá nebo prací soda. Ve vaší kuchyni ale oxid uhličitý spolu s louhem tvoří nebezpečnou, prskající a celkem nepředvídatelnou směs. Kromě alkoholu tedy potřebujeme z piva odstranit i bublinky.

Cukr. Díky cukru dodává pivo mýdlům krásnou hebkou pěnu. Zároveň ale opět pekelně urychluje proces zmýdelnění. Co mně jaksi nedošlo, že se obsah cukru může měnit v závislosti na konkrétním druhu a značce piva. Pokud tedy budete vyrábět pivní mýdlo, počítejte s tím, že se pravděpodobně bude chovat pokaždé trochu jinak.

 

 

No a co s tím? Stačí splnit tři jednoduché podmínky.

Pivo převařit, a tak ho zbavit alkoholu i oxidu uhličitého.

Zejména začátečníkům pomůže, pokud si vyberou tuky s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin, které zmýdelňují spíše neochotně, a mydláři tedy poskytují více času a klidu na práci. Pokud byste tápali, zkuste třeba slunečnicový, olivový, rýžový, arašídový nebo pekanový olej.

Z logiky věci je zároveň dobré se aspoň napoprvé vyhnout takovým výživným složkám, které proces saponifikace naopak urychlují. Tedy opět nejrůznějším cukrům obsaženým v medu, mléce nebo ovocných šťávách, lihovým bylinným tinkturám (ty obecně raději nahrazujeme), syntetickým aromatům, některým esenciálním olejům atd. Samozřejmě ti, kteří už třímají mydlářskou vařečku pevně v rukách, experimentům meze nutně klást nemusejí.

 

 

 

Pivní mýdlo

60% olivového oleje

20% rýžového oleje

10% kokosového oleje

10% bambuckého másla

(5g/1kg olejů oxidu titaničitého)

esenciální olej cedr

 

přetučnění 7%

 

Jako obvykle si nejdřív ze všeho spočítáme množství tekutiny a NaOH, které budeme potřebovat ke zmýdelnění právě takového množství tuků, jaké hodláme zpracovat. Veškeré množství vody dnes nahradíme světlým pivem. Začátečníkům si dovolím doporučit nechat při výpočtech v mýdlové kalkulačce SoapCalc předem nastavené množství vody na 38% z váhy olejů. Kdo by chtěl, může se pohybovat směrem dolů až k 33%. Přitom platí, že čím méně tekutiny, tím rychlejší bude průběh zmýdelnění.

Jakmile máme vypočítáno, připravíme si pracovní plochu a nasadíme ochranné pomůcky.

Pivo necháme převařit na mírném plameni za občasného míchání po dobu asi 40 minut. Zpočátku se vše chová celkem bouřlivě, a tak míchejte vážně opatrně – pivo snadno zpění a snaží se opustit hrnec.

Než převařené pivo zchladne, rozpustíme bambucké máslo a kokosový olej.

Až pivo opět dosáhne pokojové teploty, vsypeme do něj opatrně přesně odvážený hydroxid sodný a vše poctivě rozmícháme. Pokud bychom si přáli celou akci trochu urychlit (a možná i více kontrolovat), můžeme převařené pivo také zamrazit a hydroxid následně pomalu a postupně sypat na zmrazené pivní kostky. V obou případech je třeba počítat se silným a poměrně nepříjemným zápachem, který ale brzy zmizí.

K rozpuštěným tuhým tukům přidáme odvážené tekuté oleje. Ve chvíli, kdy se teplota olejové složky i roztoku piva s NaOH pohybuje mezi 25-27°C, přilijeme přes sítko louh do olejů.

Pokud nechceme přidávat TiO2, vymícháme mýdlovou hmotu vařečkou do střední stopy. Spojíme pořádně s esenciálním olejem a můžeme nalívat do formy, případně ještě zdobit. 

V případě, že naopak oxid titaničitý přidat chceme, přimícháme esenciální olej a dobereme se stabilní a homogenní emulze. V této fázi rozdělíme hmotu na dvě poloviny. Do jedné pomocí mixéru zapracujeme oxid titaničitý. Druhou podle potřeby domixujeme tak, aby obě poloviny surového mýdla měly přibližně stejnou konzistenci. Nalijeme do formy vedle sebe nebo navrstvíme na sebe – bílá hmota pak může fungovat jako „pivní pěna“. Ozdobíme povrch mýdla. 

Někteří mydláři doporučují, aby pivní mýdlo kvůli obsahu cukru neprošlo gelovou fází. Tehdy je vhodné nedodávat mýdlu příliš tepla a zvolit spíš mělkou silikonovou formu. Osobně mám ale radši mýdla, která gelem naopak procházejí, a tak jsem použila jako vždy formu dřevěnou a mýdlo zabalila jen zlehka, aby se nezpotilo a nezflekatilo. Dopadlo to dobře. Mýdlový kvádr jsem vyklápěla až po 48 hodinách, nakrájela a nechala zrát. Po 3 týdnech a kontrole pH jsem se mohla vesele mydlit.

 

 

Všude píšou, že se to nemá, ale příště musím nutně zkusit světlé pivo s medem. A pak pivo tmavé. A pak už se u nás doma snad objeví i jiná mýdla, než pivní :-). Pochlubíte se též se svými alkoholovými experimenty? 


Související příspěvky

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

Protože mýdlo se hodí nejenom k očistě těla, napadlo mě vytvořit takovou malou sérii tipů, jak využít domácí mýdla taky při údržbě domácnosti. To, že jde o varianty mnohem ekologičtější a levnější, než jsou běžně dostupné drogistické přípravky, není třeba zmiňovat. Výrobu navíc zvládne každý, […]

ZEOLITOVÉ MÝDLO S MANDLOVÝM MLÉKEM

ZEOLITOVÉ MÝDLO S MANDLOVÝM MLÉKEM

Pokračuju v jarní likvidaci tuků. Teda jako olejů a másel. (Nadbytečné tělesné tuky si ještě pár týdnů s dovolením ponechám.) Kromě nejrůznějších zbytků a zbytečků se tentokrát dostal ke slovu kosmetický jíl zeolit a domácí mandlové mléko. A vzniklo heboučké mýdlo, které něžně vyčistí suchou, […]



Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *