MYDLÁŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII (TUKŮ)

MYDLÁŘŮV PRŮVODCE PO GALAXII (TUKŮ)

Už dřív jsem se tu svěřovala s myšlenkou, že mydláři vyrábějí mýdla zejména proto, aby je mohli krájet. Že jsou na krájení čerstvých mýdel tak trochu závislí. Další typ závislosti, který v souvislosti s mýdlařením pozoruju, je sestavování receptů. Pro někoho neuvěřitelné, ale je to tak. Zřejmě jsou dvě skupiny lidí – jedna považuje pátrání po těch nejlepších kombinacích jednotlivých surovin za zcela nezajímavou ztrátu času a ráda se naopak věnuje sbírání již hotových a vypočítaných formulí. Druhá dokáže výběru tuků a počítání receptů věnovat několikanásobně víc času, než samotnému procesu výroby. Je to zábava a dobrodružství a v době existence automatických mýdlových kalkulaček se nemusíte bát – stačí vám trojčlenka. A i té se vlastně nakonec můžete vyhnout. Pokud byste též rádi sestavovali své vlastní recepty, ať už vás k tomu vedou třeba kožní potíže vyžadující mýdla specifických vlastností anebo jen čirá zvědavost, ale nevíte tak úplně jak na to, jste na správném místě.

 

Kombinujte tvrdé a měkké tuky

Dobré recepty pro výrobu mýdel za studena jsou obvykle dobré právě proto, že umně nastavují poměr mezi tvrdými a měkkými tuky. Jak poznáte, který je který? Jednoduše. Tvrdé tuky mají při pokojové teplotě tuhou konzistenci. Je to proto, že obsahují nasycené mastné kyseliny – např. palmitovou, stearovou, laurovou, myristovou a další – které díky tomu, že v řetězci nemají žádné dvojné vazby, tvoří pevné skupenství. Čím více jich daný tuk obsahuje, tím je tužší. Typicky jde o kokosový olej a nejrůznější másla – kakaové, bambucké, částečně i kávové, mangové nebo avokádové. Abychom s nimi při výrobě mýdla mohli pracovat, je třeba nechat je předem rozpustit. Mýdla z tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin jsou tedy spíše tvrdá a odolná vůči žluknutí. Podle receptů, které tvrdé tuky neobsahují, vznikají naopak měkká a mazlavá mýdla, což ale nemusí být nutně na závadu (viz kastilské nebo jiné olivové mýdlo).

Měkké tuky jsou potom takové, které při pokojové teplotě zůstávají tekuté, neboť obsahují mastné kyseliny nenasycené. Dokážete si představit, že takových tuků (olejů) je celá řada. Z těch nejčastěji používaných jde např. o olej olivový, slunečnicový, makový, rýžový, z hroznových jader, meruňkový, mandlový… Čím více nenasycených mastných kyselin olej obsahuje, tím náchylnější je k oxidaci a tím pomaleji zmýdelňuje. Měkké oleje způsobují, že mýdla jsou pokožkou lépe snášená a příjemněji vnímaná. Kromě toho zabraňují popraskání mýdel. Zároveň ale bývají málo odolná vůči rozmáčení a snadno žluknou.

 

 

Seznamte se s vlastnostmi tuků

Nemusíte hned znát zpaměti saponifikační hodnoty všech olejů ani být schopni vyjmenovat jejich složení i o půlnoci. Hodí se mít ale aspoň lehký přehled o tom, jak se který olej při saponifikaci chová, jaké vlastnosti dodává mýdlu a třeba taky to, jak dlouho vydrží bez žluknutí. Vlastní formule se pak hned vymýšlejí (i fungují) mnohem líp. Krátký přehled nejpoužívanějších tvrdých i měkkých tuků najdete právě teď tady.

 

Avokádové máslo

Získává se z dužniny avokáda, obsahuje vitamíny A, B, D a E a lecitin, má výborně hydratační a antioxidační účinky. Hodí se pro citlivou, zralou a problematickou pleť trpící na ekzémy. Při pokojové teplotě má tuhou konzistenci, rozpouští se ale už při teplotách okolo 30°C, a tak se lehce vstřebává do pokožky i do vlasů. Nerafinované mívá nazelenalou barvu a je slabě cítit. Avokádové máslo dává mýdla celkem tvrdá, ale ne příliš odolná. Pro výživné jemné mýdlo s krémovou pěnou je v receptech možné počítat až s 13% tohoto másla. Při správném skladování vydrží použitelné až 3 roky.

 

Bambucké máslo

Oblíbená a funkční náhrada palmového oleje. Jde o jemný tuk tuhé konzistence s výbornou snášenlivostí u citlivé, suché, povadlé i dětské pokožky. Osvědčuje se taky v péči o lupénku, atopický ekzém nebo neurodermatitidu. Obsahuje až 12% nezmýdelnitelných složek, kyselinu stearovou, olejovou a linolovou, vitamíny E a A, alantoin, lecitin a další látky, po kterých všemožně zkoušená kůže prahne. Rovněž má přirozený UV faktor 4. Rozpouští se okolo 40°C a snadno zmýdelňuje. Mýdla s obsahem bambuckého másla bývají trvanlivá, odolná vůči oxidaci i častému používání, s krémovou pěnou. Nerafinované panenské bambucké máslo dodává mýdlu slabou oříškovou a kouřovou vůni.

 

Kakaové máslo

Při pokojové teplotě je tvrdé, pevné a zároveň křehké. Nerafinované slabě voní po čokoládě (při vyšším dávkování i po zmýdelnění) a má světlou hnědožlutou barvu. Rozpouští se při teplotě zhruba 40°C; při vyšších teplotách (45-50°C) je tedy rovněž mícháme s louhem. Tak se při výrobě mýdla vyhneme tomu, že mýdlová hmota sice zhoustne, ale nebude homogenní a stabilní. Kakaové máslo obsahuje vyšší podíl kyseliny palmitové a stearové, díky čemuž dává tvrdá mýdla odolná vůči rozmáčení. Pění jen neochotně, ale výsledná pěna je krásně hebká, krémová a zvláčňující. Dávkování se obvykle pohybuje okolo 15% z důvodu prevence popraskání finálního mýdla. U dobře sestavených receptů ale není třeba se ničeho obávat. Vzhledem ke stopovému množství aminokyselin velmi dobře a dlouho odolává žluknutí.

 

Kokosový olej

Jedna z nejčastěji používaných surovin v kosmetickém průmyslu s bodem tání již okolo 25°C a slabou kokosovou vůní. Zhruba z 90% jej tvoří nasycené mastné kyseliny včetně vzácné kyseliny laurové s antimykotickými, antivirovými a antibakteriálními učinky. Mýdlo účinně čistí a dobře pění i v mořské vodě. Pro důkladné umytí bez vysoušení a podráždění pokožky bývá doporučováno 25% kokosového oleje v receptech. Při dávkování 15% a méně je možné jej bez obav použít k uklidnění zánětlivé a jakkoliv problematické pokožky včetně dětské. Mýdlo z kokosového oleje bývá tvrdé, ale málo odolné. Bez oxidace vydrží i několik let.

 

Mangové máslo

Při pokojové teplotě zůstává tuhé, při styku s pokožkou se ale snadno rozpouští. Obsahuje zejména kyselinu olejovou a stearovou, díky čemuž vytváří jemná výživná mýdla s poměrně dobrou odolností a pomalou krémovou pěnou. Mangové máslo se výborně hodí jako přirozená ochrana kůže před UV zářením a vysoušením. Dokáže regenerovat povadlou a citlivou pokožku. V mýdlech bývá obsaženo v 15%.

 

 

Jojobový olej

Za pokojové teploty tekutý vosk zlatavé barvy s neomezenou životností. Má regenerační učinky, přirozený UV faktor 4 a dokáže stabilizovat vlhkost v pokožce. Obsahuje až 50% nezmýdelnitelných látek, proces saponifikace tedy probíhá jen velmi pomalu a dosáhnout stabilní stopy může být trochu oříšek. Pění slabě, mýdla s jojobovým olejem jsou ale poměrně odolná a výborně přijímaná citlivou pokožkou. V receptech se užívá ve 2-10%.

 

Konopný olej

Zelenožlutý až tmavě zelený olej, který rychle žlukne a snadno vysychá. Je tedy více než vhodné uchovávat jej v ledničce. Obsahuje nejrůznější vitamíny, karotenoidy a také chlorofyl, díky kterému zabarví hotové mýdlo do zelena. Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin jej činí dobře vstřebatelným a snášeným všemi typy pleti. Při pravidelném dlouhodobém užívání ovšem snižuje tvorbu vlastních kožních tuků, a tak citlivou a suchou kůži ještě více vysušuje. Jeho zastoupení v mýdlových receptech by se mělo pohybovat okolo 20%. Při zmýdelnění reaguje pomalu a neochotně, surové mýdlo je lepší nechat ve formě i 72 hodin. Mýdlo s konopným olejem výborně pění, ale zůstává měkké, málo odolné vůči rozmáčení i již zmiňované oxidaci.

 

Meruňkový olej

Je velmi lehký a snadno se vstřebává do pokožky. Díky vysokému obsahu kyseliny linolové a olejové tvoří výživná jemná mýdla, která jsou dobře snášená i citlivou a ekzematickou pokožkou. Zároveň jsou ale hodně měkká, rychle žluknou, při větší zátěži (např. mýdla na ruce) slizovatí, nestíhají vysychat, a tak rychle mizí. Proto se doporučuje přidávat do receptů max. 10%. Trvanlivost samotného oleje z meruňkových jader se pohybuje mezi 6-12 měsíci.

 

Olej z pšeničných klíčků

Olej medové barvy a typické obilné vůně. Obsahuje hlavně kyselinu linolovou, olejovou, palmitovou a linolenovou. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu E funguje jako přirozený antioxidant, optimalizuje fyziologické funkce pokožky a podporuje kůži v přirozené regeneraci. Dokáže zjemnit suchou a drsnou pokožku, je dobře snášen pletí aknózní i vysušenou. Používá se v zastoupení 10-20%. Vytváří jemné mýdlo s hebkou pěnou, ale měkké a málo odolné. Oxiduje zhruba po 6 měsících.

 

Olivový olej

V podstatě nezastupitelná složka jemných a krémových mýdel, podle mě jedna ze tří složek mydlářovy svaté trojice. Pomalu zmýdelňuje, mýdlo dlouho dozrává, málo pění a slizovatí. Přesto je výborné pro extrémně citlivou, vysušenou a ekzematickou pleť. V receptech může představovat i 100%. Při správném skladování vydrží asi 2 roky.

 

Ricinový olej

Hustá a vazká tekutina, která se získává ze skočce obecného, obsahuje až 90% unikátní kyseliny ricinolejové – částečně rozpustné ve vodě a rovněž schopné vodu přitahovat ze vzduchu k pokožce. Velmi dobře reaguje s louhem, a saponifikace tak bývá překvapivě rychlá. Mýdla s obsahem ricinového oleje jsou tvrdá, odolná a vytvářejí stabilní hustou pěnu s velkými bublinami. Obvykle se používá 2-5%, maximálně 10% v receptu. Oxiduje zhruba po 1 roce.

 

Rýžový olej

Žlutá kapalina vyráběná z rýžových otrub. Obsahuje hlavně kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou, proto funguje jako dobrá, navíc o něco odolnější a ochotněji pěnící náhrada oleje olivového. Zmýdelňuje poměrně snadno. Jeho podíl v recepturách obvykle představuje max. 20%, při vyšším dávkování jsou mýdla příliš měkká a se slabou pěnou. Rýžový olej je bohatý na vitamín E, který funguje jako přirozený antioxidant, a také skvalen, jenž pečuje o stárnoucí nebo suchou pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek. Olej z rýžových otrub bývá rovněž dobře přijímán citlivou atopickou pokožkou. Použitelný vydrží 1-2 roky.

 

Slunečnicový olej

Vynikající a levná alternativa olivového oleje. Obsahuje zejména kyselinu linolovou a olejovou, zmýdelňuje tedy jen velmi neochotně a pomalu – mýdla je vhodné nechat ve formě klidně i 72 hodin. Mýdla s vyšším obsahem slunečnicového oleje jsou měkká, málo odolná, celkem dobře pěnivá. Problémem je vysychání oleje a jeho rychlá oxidace (už po 3 měsících uchovávání v chladu). Té se dá částečně zabránit kombinací s odolnějšími oleji a přidáním vitamínu E nebo rozmarýnového CO2 extraktu. Při dlouhodobém používání ve větším množství může vysušovat pokožku, neboť snižuje tvorbu vlastních kožních tuků. V receptech se obvykle používá 20% nebo méně.

 

 

Vybírejte tuky podle obsahu mastných kyselin

Z předešlých odstavců jste si jistě už dávno odvodili, že vlastnosti jednotlivých tuků přímo závisí na tom, jaké mastné kyseliny a v jakém poměru daný tuk obsahuje. Při sestavování receptů se tak můžete orientovat buď podle vlastností konkrétních olejů, které chcete použít, anebo obráceně podle obsahu takových mastných kyselin, které mýdlu dodají právě ty vlastnosti, jaké potřebujete. Protože většina z nás používá mýdlovou kalkulačku SoapCalc (a taky proto, že se jedná o kyseliny, s nimiž přijdete nejčastěji do styku), popíšu stručně vlastnosti, které mýdlo získá díky mastným kyselinám uvedeným v oddíle 5 této mýdlové kalkulačky. A tak zároveň ti, kteří dosud netušili, k čemu že je tento sloupec v SoapCalc dobrý, tohle malé tajemství dneska odhalí.

 

MASTNÉ KYSELINY VLASTNOSTI MÝDLA TUKY
Nasycené mastné kyseliny

laurová

  • dobře čistí
  • dobře se rozpouští ve vodě
  • je málo odolné
  • pění velkými bublinami
  • snadno zmýdelňuje
  • antibakteriální účinky
  • kokosový olej
  • olej babassu
  • palmojádrový olej
  • mléčný tuk
myristová
  • snadno se rozpouští ve vodě
  • dobře čistí
  • kokosový olej
  • palmojádrový olej
  • živočišné máslo
palmitová
  • velmi odolné
  • pomalá krémová pěna
  • palmový olej
  • kakaové máslo
  • lůj
  • sádlo
  • mléčný tuk
stearová
  • odolné
  • pomalá krémová pěna
  • bambucké máslo
  • kakaové máslo
  • živočišné tuky
Nenasycené mastné kyseliny
olejová
  • jemné a výživné
  • dobře snášené citlivou pokožkou
  • mazlavé s tendencí slizovatět
  • málo pění
  • měkké a málo odolné
  • pomalu zmýdelňuje
  • olivový olej
  • avokádový olej
  • mandlový olej
  • řepkový olej
linolová
  • jemné a výživné mýdlo
  • velmi měkké
  • snadno žlukne
  • tvoří jemnou pěnu
  • kukuřičný olej
  • světlicový olej
  • sezamový olej
  • sojový olej
  • slunečnicový olej
  • makový olej
  • olej z vlašských ořechů
  • konopný olej
  • rýžový olej
linolenová
  • jemné a výživné mýdlo
  • velmi měkké a málo odolné
  • snadno žlukne
  • tvoří jemnou pěnu
  • olej z hroznových jader
  • olej z dýňových semen
  • řepkový olej
  • sojový olej
ricinolejová
  • velmi dobře pění
  • má vyživující, regenerující a hojivé účinky
  • uzamyká vlhkost v pokožce
  • snadno zmýdelňuje
  • ricinový olej

Vaše studium jednotlivých mastných kyselin i vybraných olejů může být samozřejmě mnohem obsáhlejší a mnohem hlubší. Iniciativě se v tomto případě opravdu meze nekladou. Čím víc toho zjišťujete, tím víc vás děsí, že vlastně nic nevíte. Zároveň to ale není tak úplně pravda. Najednou nepracujete jen intuitivně (ačkoliv ani to není na škodu), ale víte, co a proč děláte a jaké mýdlo vám z toho vyleze. Mnohem lépe chápete proces saponifikace, jaká reakce se dá očekávat při použití konkrétních složek a co se od vás tedy žádá, aby se vše povedlo. Byla bych ráda, kdyby se tento velmi povrchní, stručný a často i zkratkovitý text stal nejenom průvodcem po galaxii tuků, ale i dveřníkem k dalšímu, mnohem výživnějšímu a detailnějšímu poznání všem malým domácím mydlářům, kteří o to budou mít zájem.


Ať se vám v novém roce daří nejenom mýdla!


Související příspěvky

MYDLÁŘ PÍŠE RECEPIS

MYDLÁŘ PÍŠE RECEPIS

Když už vím, v čem mám co odvážit, s čím kdy smíchat a kam to potom nalít, zbývá sehnat jediné. Konkrétní recept. Čili ho někde stáhnout. Což jistě lze a je to jednoduchá, rychlá a zpočátku někdy i jediná možná cesta, jak se vůbec k nějakému mýdlu dostat. […]

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÝDLO S MEDEM A VANILKOU

LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MÝDLO S MEDEM A VANILKOU

Blíží se advent a já se těším na Vánoce. Abych to líp zvládala, často a dlouho se válím ve vaně a čtu si. Harryho Pottera samozřejmě, protože to je to pravé vánoční čtení. No a nakonec se taky umeju, že jo. Luxusním lískooříškovým mýdlem s […]



Komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *