ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

Připravovala jsem nedávno svůj první mýdlařský workshop. Měl proběhnout v rámci Zero Waste měsíce. Zdálo se mi to samozřejmý. Vyrábět doma vlastní tuhá mýdla je přece mnohem šetrnější přístup, než neustále kupovat tekutá mýdla s podivným složením, navíc v plastových lahvích anebo tuhá mýdla se složením ještě podivnějším, zbavená glycerinu a zabalená do papírů, které se kvůli plastovému potahu nedají ani vytřídit. O jejich vlivu na zdraví pokožky ani nemluvím. Jak jsem tak ale chystala veškerou výbavu na onen workshop, zdálo se mi, že je těch pomůcek a věciček nějak moc. Ani jsem to skoro neunesla. A všechny suroviny v plastových pytlích nebo kyblících.

 

100% zero waste mýdlaření asi nebude nikdy. Co ale můžeme udělat, abychom množství odpadu minimalizovali?

Ze všeho nejdřív je třeba si říct, jak často budete mýdla vyrábět. Protože. Destilovanou vodu seženete jen v plastových barelech. Hydroxid sodný se prodává v plastových pytlích nebo kýblech. Taktéž oleje se kvůli svým vlastnostem dají koupit jen v plastových obalech. Malou útěchou je, že pokud používáte oleje v potravinářské kvalitě – hlavně olej slunečnicový, řepkový a olivový – můžete si je v některých bezobalových obchodech stočit do vlastních nádob. Pokud toužíte po exotičtějších ingrediencích (hlavně cizokrajná másla včetně bambuckého), budete je i vzhledem k ceně pravděpodobně objednávat na různých e-shopech. Tudíž další balení a doprava. Aby se vám suroviny nekazily, nevyplatí se při nízké frekvenci mýdlovaření kupovat velká balení. Sami si už tedy dokážete spočítat, že mydlář, který má v plánu udělat jednu 1kg dávku jednou za rok, vytvoří mnohem více odpadu, než kdyby si těch pár mýdel za rok koupil a jejich obal vyhodil do směsného odpadu.

Ve většině případů to ale funguje tak, že jakmile zkusíte jedno mýdlo, nemáte nikdy dost. Čeho se tedy při mýdlaření můžete zbavit úplně a bez problémů. Jednorázových papírových ubrousků a utěrek, které snadno nahradíte látkovými pratelnými utěrkami a hadry. Plastových forem a jiného plastového nádobí, které se časem vlivem působení NaOH stejně zničí. Pro práci s louhem se nejvíc hodí nerezové nádobí, které je zároveň poměrně drahé. I proto se zkuste vyhnout nakupování nových pomůcek a dejte domov starým hrncům a jiným nádobám, které se už na běžné vaření nehodí. Stejně tak poslouží i staré mixéry nebo funkční kuchyňské digitální váhy. Skoro všechno seženete v bazaru, po příbuzných nebo kamarádech. Otázkou zůstává potravinářská folie často využívaná k vyložení dřevěné nebo kartonové formy. Můžete se jí nadobro zbavit používáním výhradně silikonových forem. Ty se ale nehodí ke všem receptům a mydlářským záměrům. Nabízí se její nahrazení pečicím papírem, který se za normálních okolností může třídit do bioodpadu nebo doma kompostovat. V případě, že je ale z formy promaštěný surovým mýdlem s vysokým procentem nezreagovaného hydroxidu,  popravdě nevím co s ním a jestli je v něčem lepší než ona folie. Snad by mohlo stačit nechat papír pár dní na vzduchu a teprve potom přidat do kompostu anebo zlehka opláchnout octem?

Zcela se ale odpadu bohužel nevyhnete, zejména při nákupu surovin. Stejně jako u potravin, velmi se vyplatí nakupovat ve velkém. Tím myslím opravdu ve velkém. Tak velkém jak jenom dokážete spotřebovat. Při nákupu olejů se navíc nabízí již zmiňovaná varianta bezobalových obchodů a stáčení do vlastních lahví nebo barelů. Při objednávání různých másel stojí za to se na e-shopu zeptat, zda by bylo možné zabalit je do voskovaného papíru, který potom použijete někde jinde. Je to ale na vaše vlastní riziko. Másla vlivem tepla měknou, mohou se rozpatlat a z papíru snadno dostat ven. Pokud jsou oleje a másla balená do různých kyblíků a barelů, není to zdaleka nejhorší. Většinou je dál využijete při samotném mýdlaření i jinde v domácnosti. Větší problém jsou malé skleněné lahvičky s plastovými kapátky, ve kterých se prodávají esenciální oleje. Nepřišla jsem na lepší způsob, než rozdělit skleněné a plastové části a holt je odevzdat do příslušných kontejnerů. Zkrátka. S různými obaly od olejů, másel a hydroxidu sodného je třeba počítat a přemýšlet, co s nimi budete dělat. Ostatní suroviny (bylinky, jíly, med, kakao…) už se dají sehnat v papírových sáčcích nebo na váhu do vlastního látkového pytlíku nebo šroubovací skleničky. Anebo – pokud bezobalovou variantu neseženete a s obalem se nechcete smířit – nahradit danou surovinu v receptu jinou, lépe bezobalově dostupnou.

Většina příznivců a aspirantů zero waste mýdlaření bude jistě uvažovat i tom, jak dalekou cestu musí jednotlivé ingredience absolvovat, aby se dostaly až k nám a taky o tom, jak moc je jejich pěstování a výroba pro planetu zatěžující. No. Trochu vás potěším a trochu nepotěším. Každý z olejů má unikátní složení a najít dva s naprosto totožnými vlastnostmi není možné. Naštěstí ale existují oleje s vlastnostmi alespoň velmi podobnými. Ty se mezi sebou dají nahrazovat celkem snadno, pokud si samozřejmě dáte práci s dokonalým nastavením poměru všech použitých surovin. To je ta pozitivní zpráva, totiž že mnohé cizokrajné oleje lze s trochou snahy zaměnit za oleje lokální. Ta méně dobrá zpráva je, že se velmi těžko nahrazují složky, které mají za úkol mýdlo trochu zpevnit. Typicky jde o bambucké máslo jakožto náhražku palmového oleje, případně jiná rostlinná másla či kokosový olej. Řešení ovšem existuje a spočívá opět ve velmi přesném nastavení a propočítání dané formule. A abyste si nemysleli, že jen tak kecám, nabízím teď velmi konkrétní důkaz místo slibů. Není to úplně to, na co jsme zvyklí. Určitě ale stojí za zkoušku.

 

Ryze české makové mýdlo

45% řepkového oleje

32% slunečnicového oleje

20% makového oleje

2-3% včelího vosku

1% kuchyňské soli

2,5% tekutého medu/cukru

0,05% rozmarýnového CO2 extraktu

jemně mleté ovesné vločky

mák

sušená meduňka

5% přetučnění

35% roztok NaOH

Dnes dárek pro ty, kdo neradi procenta. Popis odpovídá dávce z 1kg olejů.

Do nerezové nádoby připravíme 227g odvaru z meduňky, který zcedíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím v jiné nádobě odvážíme 122g NaOH. Ve vychladlém meduňkovém odvaru rozpustíme 1-2 čajové lžičky soli, které mýdlo zpevní a zvýší jeho odolnost. Hydroxid sodný opatrně nasypeme do odvaru a pečlivě rozmícháme. Pozor. Díky meduňce se roztok poměrně divoce zahřeje a začne neobvykle silně páchnout. Oba tyhle nepříjemné průvodní jevy za pár okamžiků zmizí.

 

 

Ve vodní lázni pak rozpustíme asi 25g medu. Kdo by preferoval veganskou variantu, rozpustí místo medu 1 polévkovou lžíci cukru v meduňkovém odvaru, a to ještě před přidáním hydroxidu. To vše za účelem zlepšení pěnivosti mýdla.

Do mýdlotvorné nádoby (nejspíš nerezového hrnce) postupně odvážíme 450g řepkového oleje, 320g slunečnicového oleje a 200g makového oleje. Přidáme i 30g včelího vosku a vše lehce a opatrně zahřejeme na asi 50°C. Kdo by opět rád mýdlo veganské, může včelí vosk vynechat. Je ovšem třeba počítat s tím, že takové mýdlo bude velmi měkké a málo odolné.

 

 

Jakmile se teplota olejů i louhu pohybuje kolem 50°C, opatrně vlijeme louh do olejů a jemně promixujeme. Do lehké stopy přidáme tekutý med a 10-20g jemně mletých ovesných vloček, případně od oka trochu máku. Přesné množství si určete sami podle toho, jak moc pílingové mýdlo si přejete. Vzhledem k tomu, že základ mýdla tvoří oleje výjimečně náchylné ke žluknutí, přidáme do stopy 0,05g rozmarýnového CO2 extraktu, který zde poslouží jako antioxidant. Zároveň je třeba počítat s tím, že i malé množství této oranžové tekutiny zabarví mýdlo do žluta. No a teď už se můžeme dát do zuřivého mixování. Vybrané oleje totiž jen obtížně zmýdelňují, proto nepanikařte a trpělivě čekejte na střední stopu. Ve chvíli, kdy dosáhnete homogenní hladké hmoty, můžete ji odlít do připravené formy a nechat ji v klidu a teple zabalenou ležet po dobu 3-5 dnů. Po rozkrájení počítejte s nezvykle dlouhým zráním. Podle toho, zda proběhla gelová fáze, odhaduji 6-8 týdnů. Než začnete mýdlo používat, nezapomeňte ověřit jeho pH. Neschovávejte si ale zásoby na horší časy, opravdu žlukne mnohem rychleji než jiná mýdla.

 

 

Jak jste spokojení s dnešním mýdlovým receptem? A máte ještě jiné tipy, jak se u mýdlaření dostat s odpadem na minimum?

 


Související příspěvky

52 ZW TIPŮ | #6 SUROVINY PRO DOMÁCÍ KOSMETIKU

52 ZW TIPŮ | #6 SUROVINY PRO DOMÁCÍ KOSMETIKU

Máme tu třetí den mezinárodního Týdne bez odpadu. Včera jste na fb stránce Prostě Mejdlo našli 5 tipů na bezobalový nákup kosmetiky a kosmetických surovin v Brně. V pondělí jste si mohli přečíst krátké zamyšlení o tom, jak při výrobě domácí kosmetiky redukovat zbytečné obaly. […]

JAK VZNIKÁ MÝDLO, KTERÉ HLADÍ A NEŽERE

JAK VZNIKÁ MÝDLO, KTERÉ HLADÍ A NEŽERE

Vaše drahá a jediná kůže, kterou na tomhle světě máte, má libovolný problém a běžná mýdla jí s ním zrovna nepomáhají. Nebo má problém vaše drahá a jediná duše a hledá takové činnosti, co jí přinesou klid. Anebo chcete svůj drahý a jediný čas, který na […]



Komentáře

  • Moc hezky jste to napsala. S tím odpadem se to ve mně hodně pere a netýká se to jen mýdlaření. Život bez odpadu je celkem dřina. A i když se člověk snaží aspoň vše třídit, není to prostě ono. Mýdlo dělám občas, jen pro naše potřeby, takže ve velkém bohužel nenakupuji. Ale snažím se kbelíčky a různé kelímky využít dál. Vyhnula jsem se aspoň nákupu ostatních potřeb, vše potřebné jsem našla doma, jako formu jsem použila dřevěnou krabičku od vína, hrnec jsem vyškemrala u rodičů:)
    Váš recept určitě vyzkouším, protože tak české mýdlo jsem ještě nedělala. Jen se zeptám…když by se mýdlo brzy spotřebovalo, šlo by to i bez rozmarýnového extraktu? Děkuji za odpověď.
    Veronika

    • Veroniko, myslím, že by to šlo, pokud byste udělala hodně malou dávku. Třeba jenom z 200g olejů do krabičky od čaje. Vyjde to na 4 kousky asi takové velikosti, jako jsou na úvodní fotce. Mýdlo by potom mělo vydržet asi měsíc. Anebo zkuste extrakt z grepových jader, jestli máte. Ať se Vám mýdlo podaří, dejte vědět :-).

        • Podle Dunna skutecne nema. Podle me zkusenosti ale v tomhle mydlu antioxidacne funguje. Nevim proc, nejsem zase tak zbehly chemik :-). Kazdopadne mate pravdu, rozmarynovy extrakt je dobra a bezvadne fungujici varianta. Mimochodem u Dunna mi prijde zajimave, ze svych experimentu vyvozuje i treba to, ze nema smysl pridavat vzacne a drazsi oleje do stopy. To jsem dlouho nevedela. A stejne to obcas delam :-).

          • Uprimne nevim 🙂 Asi placebo efekt. Zkratka mi ta mydla s vyzivnymi oleji ve stope prijdou prijemnejsi nez ta, do kterych jsem do stopy nic nedala. Nevysusuji mi ekzem hlavne.

          • Mně se osvědčuje Tee-tree olejíček, myslím, že ten prokazatelné účinky má a máme ho doma vždycky nakoupenou velkou lahvičku na nejrůznější desinfekční užití. A některá mýdla mi v pohodě vydržela určitě přes rok. Akorát není lokální, bohužel.

          • Taky myslim, ze tea tree olej dobre funguje. Jenom u nekterych mydel nechci tu vuni a ona je zrovna strasne silna a prezije vsechno 🙂

  • Hezký večer, taky se snažím o minimalizaci odpadu a opravdu je to výzva ve všech oblastech :-). K vykládání dřevěné formy používám igelitový ubrus, který mám vystřižený podle formy. Vždy pak mýdlo vytáhnu a ten pevnější plast umyji. Používám x krát už asi 2 roky…tak třeba aspoň jeden tip.

  • Určitě to není ztráta času :), mýdla jsou úžasná, jsi jednička 🙂 Nikdy bych neřekla, že je to taková náročná alchymie. A tvoje stránky? Radost číst:) Ať se ti daří:)

  • Dobrý den, máte krásný blog a krásná mýdla.
    Neodpustím si ale povzdech v reakci na větu „místo papírových utěrek použijeme hadr“. V textech, které se točí okolo zero waste, se to objevuje často. Mrazí mě, kam jsme se to jako společnost dostali. To už nikomu nepřijde normální používat v kuchyni a při úklidu hadr, příúadně papírovou utěrku místo hadru, nikoli hadr místo papírové utěrky??

    • Moc dekuju. To vite, je jednodussi utrhnout kus papiru a ten potom vyhodit. Docela casto se na kurzech setkavam s udivem nad tim, ze jsem neprinesla papirove uterky, ale hadry. Dokonce se me uz i ptali, jestli vim, ze se ty uterky z papiru daji koupit 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *