MYDLÁŘ PÍŠE RECEPIS

MYDLÁŘ PÍŠE RECEPIS

Když už vím, v čem mám co odvážit, s čím kdy smíchat a kam to potom nalít, zbývá sehnat jediné. Konkrétní recept. Čili ho někde stáhnout. Což jistě lze a je to jednoduchá, rychlá a zpočátku někdy i jediná možná cesta, jak se vůbec k nějakému mýdlu dostat. Skutečný mydlář se ovšem nespokojí jen tak s nějakým návodem. Skutečný mydlář si sepíše vlastní recepis. A proč? Aby si vybral a umně zkombinoval přesně ty suroviny, které odpovídají jeho představě o finálních vlastnostech konkrétního mýdla. Aby byl schopen uvařit mýdlo namíru různým typům a potřebám pokožky. Aby na sebe mohl být pyšný, že to funguje. A taky aby opravdu pochopil všechny zákonitosti a zapeklitosti výroby mýdla a dokázal je využít ve svůj prospěch.

Největším oříškem bývá vybrat a zkombinovat vhodné tuky/oleje/másla. S tím vám nejspíš nikdo moc nepomůže, je holt třeba ponořit se do studia a seznámit se podrobně s vlastnostmi jednotlivých olejů a zkoušet je kombinovat v různých poměrech. Za osvědčenou cestu považuju použít jakousi svatou trojici většiny malých domácích mydlářů – olej olivový, olej kokosový a bambucké máslo. Olivový olej jemně čistí, udržuje v pokožce vlhkost a vůbec ji všemožně ošetřuje. Stejně tak kokosový olej v určitém množství velmi účinně zvláčňuje, co je pro nás ale ještě důležitější – stojí za pevností a pěnivostí mýdla. I bambucké máslo dodává mýdlu zvláčňující účinky a vytváří krásnou krémovou pěnu, pročež jej považuju za výbornou náhradu palmového oleje. Ten se sice v mydlářství těší poměrně velké oblibě, menší radost z jeho používání ovšem má většina orangutanů žijících v deštných pralesech.

Tahle trojka dá vzniknout báječnému mýdlu už sama o sobě. Můžete ji ale samozřejmě doplnit o další účinné a pečující oleje či másla; s trochou studia a cviku je nakonec mezi sebou budete i různě nahrazovat.

 

Byly doby, kdy takový mydlář nevyhnutelně musel být i zdatným matematikem. Anebo géniem, který poměry všech surovin včetně vody a NaOH hodil od oka. Dneska naštěstí existuje báječná kalkulačka SoapCalc. Jí svěříte všechna svá tajemství ohledně použitých olejů a ona vám na oplátku prozradí, kolik gramů vody a kolik gramů hydroxidu sodného máte smíchat. A nejen to. Zkontrolovat si taky můžete, jaké vlastnosti bude mýdlo vyrobené podle vašeho receptu mít. Jestli bude vůbec držet tvar. Jestli bude pěnit. Jestli bude jemně, ale účinně čistit. A jestli vás u toho všeho nevysuší jako tresku.

Najdete ji pod tímto odkazem. Laikovi začátečníkovi pak bohatě stačí následující nastavení.

 

 

  1. Druh hydroxidu. Pro výrobu tuhého mýdla zaškrtněte NaOH (hydroxid sodný).
  2. Zvolte si jednotku hmotnosti olejů. Předpokládám, že pro většinu z nás to budou gramy. Do okénka vepište, s jakou celkovou hmotností olejů ve svém receptu počítáte, tzn. z jakého množství olejů chcete mýdlo vyrobit. Doporučuju uvažovat o 1000g, ale záleží samozřejmě na velikosti vaší formy.
  3. Voda. Pro výpočet jejího správného množství můžete na tomto místě volit ze tří možností. Buď zadáte, kolik procent bude voda tvořit z celkové hmotnosti olejů, nebo udáte požadovanou koncentraci NaOH v procentech, anebo poměr vody s hydroxidem. Autoři kalkulačky doporučují v začátcích mýdlařské kariéry volit první možnost, tedy procento vody z hmotnosti olejů; konkrétně 38% vody na 100% olejů (tzn. 380g vody na 1000g olejů). Takové množství je ovšem pro většinu běžných receptů zbytečně velké a přináší s sebou rozličné komplikace (např. vyšší riziko vzniku sodného prachu). Podle mě je nejjednodušší naučit se hned od začátku pracovat s poměrem vody a hydroxidu. Hodí se to zejména, pokud toužíte mýdla designovat pomocí různých technik lití, ale taky při ovlivňování doby zrání nebo zajištění gelové fáze. Ve většině případů se dobře osvědčí poměr 2 díly vody na 1 díl hydroxidu. 
  4. Přetučnění. Při výrobě většiny běžných mýdel je dobré pohybovat se mezi 5–10%. Čím vyšší procento, tím více nezmýdelněných tuků v mýdle zůstává. Zbytku kolonek si zatím nemusíte všímat.
  5. Vlastnosti mýdla a mastné kyseliny. Jakmile získáte s výrobou mýdla větší zkušenosti, můžete zde sledovat složení jednotlivých tuků, výsledné procentuální zastoupení mastných kyselin v daném mýdle a taky s tím související vlastnosti hotového mýdla. V tuto chvíli doporučuju ponechat všechny kolonky v původním stavu.
  6. Výběr olejů. Ze sloupce nalevo si vybíráte tuky, oleje a másla, které hodláte ve svém receptu použít. Napravo pak zadáváte jejich množství, a to buď v procentech nebo v gramech.
  7. Kliknutím na „Calculate Recipe“ dojde k propočítání receptu. 
  8. Po kliknutí na „View or Print Recipe“ se na nové kartě můžete potěšit svým vlastním novým recepisem. Pokud byste jím chtěli potěšit i někoho jiného, je možné recept pojmenovat a uložit nebo dokonce i vytisknout. Než tak učiníte, všimněte si množství vody (modrý řádek) a množství NaOH (růžový řádek), které máte pro svůj recept použít a taky pro jistotu zkontrolujte, jakými kvalitami se vaše budoucí mýdlo bude pyšnit (v tabulce Soap Bar Quality se mrkněte, zda se hodnoty vašeho mýdla pohybují v doporučovaném rozmezí).

 

 

A to je vše, přátelé. Případné otázky a nejasnosti se nebojte směřovat sem do komentářů anebo do fb skupiny, kde se vždy najdou zkušené mydlářky připravené pomoci.


Související příspěvky

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

Protože mýdlo se hodí nejenom k očistě těla, napadlo mě vytvořit takovou malou sérii tipů, jak využít domácí mýdla taky při údržbě domácnosti. To, že jde o varianty mnohem ekologičtější a levnější, než jsou běžně dostupné drogistické přípravky, není třeba zmiňovat. Výrobu navíc zvládne každý, […]

HEŘMÁNKOVÉ MÝDLO S MEDEM

HEŘMÁNKOVÉ MÝDLO S MEDEM

Moje první a pořád ze všech nejoblíbenější. Když nabízím mýdla, málokdo si ho vybere. Asi působí moc obyčejně. Kdo ho ale jednou zkusil, chce ho už pořád. Má krásnou krémovou pěnu, je extrémně hebké, nevysušuje a přitom dobře čistí. Není zrovna vegan friendly, ale právě […]



Komentáře

  • Ahoj, díky za návody.
    Ten poměr v kalkulačce je jen ukázka jak do ní nasypat hodnoty, nebo je to doporučený poměr pro základní mýdlo? Všude na netu je spousta návodů na různá fajnová mýdla, ale hledám nějaký základní recept pro první pokus. Takový základ pro další experimenty.

    A jaký je rozdíl mezi těmi kokosovými oleji v lakulačce? (76 deg, 92 deg, fractionated)? Fractionated je rafinovaný? A pokud ano, třeba u bambuckého másla se nerozlišuje, zda je natural, nebo rafinované?

    Díky moc. 🙂

    • Neni vubec za co :-). Podle toho pomeru v kalkulacce se da udelat zakladni mydlo a jako prvni pokus to, myslim, bude dobre. Reakce ani nebude probihat moc rychle, nemelo by se tedy nic neocekavaneho stat. Je to ale zamerne mydlo dost mekke a malo odolne, se slabou cistici schopnosti a malo penive (protoze mne takove vyhovuje). Pokud bys rad vic peny a ucinnejsi cisteni, zkus 50% olivovy olej, 30% kokosovy olej a 20% bambucke maslo. Obe varianty jsou ale podle me v pohode pro prvni pokusy i dalsi experimenty – drzim palce!

      Kokosovy olej. 76 deg a 92 deg oznacuji teplotu tani (24 °C a 33 °C). Protoze s tuhymi tuky se lip pracuje, prodava se v nekterych zemich s teplejsim podnebim kokosovy olej upraveny tak, aby mel teplotu tani vyssi. Oba maji ale stejnou hodnotu zmydelneni, takze je jedno, se kterym budes v kalkulacce pocitat. Bezne se u nas prodava ten s teplotou tani 24 °C. Frakcionovany kokosovy olej se vyrabi frakcionaci – rozdelenim na jednotlive mastne kyseliny. Je bez barvy, bez vune, tekuty uz pri 20 °C a nejspis se nikdy nezkazi. Co se da koupit pro kosmeticke ucely, je nejcasteji smes triglyceridu kyseliny kaprinove a kaprylove – doporucuju v e-shopech hledat Caprylic/Capric Triglyceride. Nevim moc o tom, ze by frakcionovany kokosovy olej nekdo pouzival do mydel, hlavne kvuli cene a ze teda prochazi tou frakcionaci.

      Tak. Snad jsem to sepsala srozumitelne :-). Kdyby cokoliv, rada zodpovim a poradim, co budu vedet. At se mydlo podari. Misa

        • Je to tak, ty se vetsinou resi spis v jinych souvislostech (jak kvalitni tuky ma smysl do mydla pouzivat, jestli prirozene aroma tuku prezije zmydelneni atd.).

  • Míši, prosím, chci se zeptat,když maceruji levanduli v destilované vodě, tak je to potom jako by ta voda byla samotná, že? nemusím potom už nic přepočítávat. děkuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *