JAK VZNIKÁ MÝDLO, KTERÉ HLADÍ A NEŽERE

JAK VZNIKÁ MÝDLO, KTERÉ HLADÍ A NEŽERE

Vaše drahá a jediná kůže, kterou na tomhle světě máte, má libovolný problém a běžná mýdla jí s ním zrovna nepomáhají. Nebo má problém vaše drahá a jediná duše a hledá takové činnosti, co jí přinesou klid. Anebo chcete svůj drahý a jediný čas, který na tomhle světě v téhle kůži máte, věnovat voňavé, smysluplné, užitečné a někdy i trochu nebezpečné (aby to nebyla úplná nuda) rukodělné práci. Anebo je to ještě úplně jinak. Ať tak nebo tak, ve všech případech vám pomůže uvařit si vlastní mejdlo. Kůže vám poděkuje, duše spočine, čas nepromarníte.

Uvařit mejdlo se ovšem lehce řekne a někdy těžko udělá. Proto přijde vhod mít představu o tom, jak to všechno probíhá a co lze v průběhu mýdlovaření očekávat. A tak právě teď a právě na tomhle místě odtajním, jak se to stane, že na konci vší vaší práce stojí kostka opravdu přírodního mýdla, vyrobená za studena z olejů či tuků přímou saponifikací.

Prostě smícháte tuk (olej), hydroxid sodný a vodu. A máte prostě mejdlo. Jenomže kolik čeho? A co do čeho? A kdy? Aha?! Tradiční výroba mýdla je náročná. Vážně trochu nebezpečná. Ne že ne. A přitom vlastně stačí splnit tři kouzelné úkoly.

 

 

Vybrat ty správné tuky

Na začátku je dobré vědět, pro jaký typ pokožky bude mýdlo určeno, případně s jakým typem obtíží očekáváte, že kůži pomůže. Kromě toho je fajn mít přehled taky o tom, jaký olej má jaké vlastnosti z hlediska fungování mýdla. Tedy který z nich a v jakém množství vám zajistí mýdlo tak akorát tvrdé, tak akorát čistící a tak akorát pěnivé. Na základě toho pak proběhne výběr olejů nebo jiných tuků, jejich kombinace a určení jejich poměrů. V mých receptech představoval tradiční triádu olej olivový, kokosový a bambucké máslo. (Představoval, protože se právě snažím hledat a zkoušet lokální a snáz dostupné alternativy.) O tom, proč právě tahle trojka, ale zase někdy příště. 

 

 

Stanovit správné množství hydroxidu sodného

Máte vybrané oleje a teď začíná ta sranda. Potřebujete je zmýdelnit. To znamená nechat reagovat s roztokem hydroxidu sodného – s louhem. Každý z vámi vybraných olejů má ovšem jinou saponifikační hodnotu, čili potřebuje ke svému bezpečnému zmýdelnění jiné množství hydroxidu. V případě, že množství hydroxidu nastavíme špatně, vznikne buď velmi měkké mýdlo s vysokým procentem nezmýdelněných tuků, které se bude rozmatlávat, nedostatečně čistit a brzy žluknout. Anebo budeme mít smůlu ještě větší a v mýdle zůstanou přebytky volných alkálií, které dráždí pokožku a v případě smůly největší ji mohou i poleptat. Aby to tedy bylo ještě zamotanější, část olejů zmýdelnit nechceme právě jako prevenci výskytu volných alkálií. Toto přetučnění, tedy procento nezmýdelněných tuků, je ovšem též třeba dobře propočítat, neboť každý olej v sobě přirozeně obsahuje nějaké množství nezmýdelnitelných látek, které se ani působením hydroxidu nepřemění a i ve vyzrálém mýdle zůstanou ve své původní podobě. Tak.

 

Vypočítat správné množství vody

K olejům a hydroxidu už je potřeba přidat jenom odpovídající množství vody, které zajistí jejich spojení, a je (skoro) hotovo.

 

 

Jak všechno smíchat a nezabít se

Přesně odvážené perličky hydroxidu sodného vždycky (VŽDYCKY!) pomalu, opatrně, postupně a za stálého míchání sypeme do přesně odváženého množství vody. Nejlépe v zástěře, rukavicích a s ochrannými brýlemi a rouškou na nose. Jako fakt. Smícháním vody a hydroxidu totiž dojde k uvolnění obrovského tepla, kdy se studená voda dostane až téměř do bodu varu. U toho může i pěnit, bublat a vyskakovat z nádoby. Kromě toho dojde k uvolnění nepříjemných výparů, které rozhodně není dobré vdechovat. Tudíž při míchání se v místnosti zavřeme, zadržíme na chvíli dech, smíchaný roztok vyšoupneme třeba za okno nebo na balkon a pořádně vyvětráme. Kdo nemá balkon nebo se bojí nechat louh na parapetu za oknem, vloží nádobu s roztokem do hrnce studené vody, aby to rychleji chladlo. Opustí na chvíli místnost a vyvětrá taky. Vychladlý louh vypadá jako voda. Pozor na to. Je to pořád silná žíravina. Vaření mýdla v přítomnosti dětí nebo domácích mazlíčků je tedy na vlastní, podle mě hodně velké, nebezpečí.  

Zatímco louh si pokojně chladne, v hrnci rozpustíme opět přesně odvážené množství pevných tuků a smícháme s tekutými oleji. Rozpuštění pevných tuků je jediná chvíle, kdy při výrobě mýdla za studena dojde k zahřívání surovin nad ohněm.

 

 

Jakmile louh i rozpuštěná směs tuků mají stejnou teplotu (která se může lišit v závislosti na konkrétním receptu), opatrně vlijeme louh do tuků. Nikdy jinak. Vždycky jenom louh do tuků! V tuto chvíli můžete sledovat, jak těžší louh klesá ke dnu. Abychom mu v tom zabránili, celou směs promixujeme obyčejným tyčovým mixérem. Jakmile lze za mixérem pozorovat požadovanou stopu, tzn. že vidím dráhu, kterou se mixér v hmotě pohyboval, ustanu ve své snaze a mohu přidat další suroviny. Bylinky, esenciální oleje, účinné oleje, jíly…co komu libo a co kdo potřebuje. Ovšem opět pozor! Suroviny přidávané do stopy je nutno zase přesně odvážit a zohlednit, jak při formulaci základní receptury, tak při mixování a rychlosti další práce s hmotou. Konkrétně. Například přidáním jílu dojde – zcela logicky – k téměř okamžitému zahuštění celé směsi. Pokud s tím počítám, jsem v pohodě, protože jsem prve mixovala jen do lehké stopy a vím, že teď budu muset co nejrychleji odlívat do formy. Pokud s tím nepočítám, musím vyřešit problém, jak tuhnoucí hmotu pořádně promíchat a do formy vůbec dostat.

 

 

Mýdlová hmota je tedy ve formě. Mydlářova práce ale ještě zdaleka nekončí, protože taková směs je trochu jako mravenčí kuklička. Chce teplo a klid. Zabalit do deky a příštích alespoň 24h nesahat, formu neotevírat, nevětrat. Uvnitř formy totiž po odlití probíhá ona tajemná saponifikace. Teplota směsi dosahuje až 80°C. A to my většinou chceme a teplo se snažíme různými způsoby – třeba tou dekou – udržet. Od určité teploty pak mýdlová hmota vstoupí do gelové fáze. To znamená, že má vzhled i konzistenci jako gel. Trochu zprůsvitní. A je trochu matlavá. Spolu s tím, jak hmota postupně chladne, začíná se víc a víc podobat hotovému mýdlu. Tuhne a matní. Celá tato akce trvá různě dlouhou dobu, nejčastěji pak oněch 24h. Někdy má mydlář zájem na tom, aby gelová fáze neproběhla. To se děje zejména v případě, kdy v receptuře figuruje mléko anebo esenciální oleje citlivé na teplo.

Ať tak nebo tak, v jisté chvíli je saponifikace dokončena, mýdlo opouští formu, nakrájí se na jednotlivé kousky a počíná v klidu a míru zrát. Nejlépe na dřevěném roštu, aby kolem něj mohl volně proudit vzduch.

 

 

Samotné zrání je vynikající terapií pro ty, kteří rádi všechno rychle a hned a už včera bylo pozdě. Trvá totiž podle druhu mýdla různě dlouho, obvykle 4 týdny, ale klidně i několik měsíců. Není radno snažit se do zrání jakkoliv vrtat a urychlovat jej. Mýdlo v tomto čase ztrácí část vody, zbavuje se žíravého NaOH, zpevňuje se a stává se odolnějším vůči rozmáčení. Jakmile se jeho pH pohybuje kolem 7, máte vyhráno. Můžete se směle namydlit. 

Zkoušeli jste už uvařit vlastní mýdlo? Dejte vědět, jak to šlo a dopadlo. Chlubte se :-).


Související příspěvky

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

100% KOKOSOVÉ MÝDLO NA PRANÍ

Protože mýdlo se hodí nejenom k očistě těla, napadlo mě vytvořit takovou malou sérii tipů, jak využít domácí mýdla taky při údržbě domácnosti. To, že jde o varianty mnohem ekologičtější a levnější, než jsou běžně dostupné drogistické přípravky, není třeba zmiňovat. Výrobu navíc zvládne každý, […]

ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

ZERO WASTE MÝDLAŘENÍ

Připravovala jsem nedávno svůj první mýdlařský workshop. Měl proběhnout v rámci Zero Waste měsíce. Zdálo se mi to samozřejmý. Vyrábět doma vlastní tuhá mýdla je přece mnohem šetrnější přístup, než neustále kupovat tekutá mýdla s podivným složením, navíc v plastových lahvích anebo tuhá mýdla se […]



Komentáře

  • Já mám radost, že se ke mně dostal odkaz na Vaše mýdlaření. Pročetla jsem a těším se na další příspěvky a mýdla. A když se někdy podělíte o další recept, budu moc ráda.
    Přeji, ať se Vám ve všem daří a hezké podzimní dny.
    Veronika

    • Verco, dekuju, ja mam radost, ze mate radost :-). Recepty budou, pripravuju zrovna takovou podzimni zahrivaci edici. Teste se. Take Vam vse dobre a at se mydla dari!

  • Dobrý den, existuje nějaký způsob jak zjistit, zda mi mýdlo neublíží ještě před jeho použitím? V dnešní době se s domácími mýdly roztrhl pytel a já se obávám, že ne všechna mohou být šetrná i když bych jeho nákupem ráda podpořila ty, které je tvoří. Díky moc za odpověď.

    • Markét, já doufám, že žíravé a nebezpečné mýdlo by si snad nikdo nedovolil prodávat ani darovat. Každopádně bezpečnost mýdla můžete doma zjistit několika způsoby – pomocí pH papírku, rozpuštěním v destilované vodě anebo tzv. zap-testem. Všechny jsou podrobně popsány zde: https://www.prostemejdlo.cz/2017/10/19/bez-louhu/ Nejjistější, ale také trochu riskantní, je pokapání čerstvého řezu mýdla roztokem fenolftaleinu. Byla bych ale s jeho používáním opatrná, pravděpodobně jde o karcinogenní látku…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *